Bez nadmiaru lukru i cukru – ten mazurek jest słodki inaczej. Zrobisz go w 20 minut

Dodano:
Mazurek cygański Źródło: Shutterstock / photka
Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na święta, polecam ten mazurek. Robi się go prosto, bez zagniatania i wałkowania, a smakuje doskonale. Ma też tę zaletę, że nie ocieka lukrem i nie jest bardzo słodki.

Mazurek to jedno z typowych, wielkanocnych ciast. Tak naprawdę piecze się go tylko z okazji tych świąt. Charakteryzuje się tym, że jest dość cienki, słodki i dekoracyjny. Jednak mazurek cygański co nieco odbiega od tego standardu. Owszem, nie jest wysoki, ale nie ma w nim też nadmiaru dekoracji czy cukru. Jest to jeden z lżejszych i mniej kalorycznych mazurków.

Czym się charakteryzuje mazurek cygański?

Mazurek cygański przypomina nieco połączenie biszkoptu z keksem. Robi się go bowiem z lekkiego ciasta biszkoptowego i dodaje sporo bakalii. To dzięki nim ciasto jest słodkie, więc jest to słodycz naturalna. By bakalie nie opadły na dno i nie przywarły do blachy, mazurek piecze się na waflu. Ciasta tego nie dekoruje się nadmiernie. Ozdobnie wygląda po pokrojeniu na kawałki i to właśnie dzięki bakaliom.

Jak zrobić mazurek cygański?

Mazurek cygański robi się podobnie, jak biszkopt, a więc do słodkiej masy żółtkowej dodaje się mąkę, ubite białka i sporo bakalii. Całość delikatnie się miesza i przelewa do dużej, prostokątnej blachy. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek delikatnie się dekoruje i kroi w kwadraty.

Przepis: Mazurek cygański

Lekki mazurek z bakaliami wypiekany na waflu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 1 wafel tortowy
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g bakalii (mieszanki owoców suszonych i kandyzowanych, orzechów)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem waflem. Suszone owoce opłucz w ciepłej wodzie, osącz, osusz, większe rozdrobnij. Dodaj kandyzowane owoce i posiekane orzechy oraz trochę mąki, wymieszaj.
  2. Przygotowanie ciastaBiałka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj na puszystą masę z 2/3 cukru. Białka ubij do białości, dodaj pozostały cukier, ubij na sztywno. Do masy żółtkowej dodaj przesianą mąkę, ubite białka, bakalie i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie i dekorowanie ciastaDo formy wyłożonej waflem przelej ciasto, równomiernie je rozprowadź. Piecz ok. 25-30 minut w 175 stopniach Celsjusza. Rumiany mazurek wystudź, oprósz cukrem pudrem, pokrój na prostokąty.

Jak udekorować mazurek cygański?

Dekoracja mazurka cygańskiego jest nie jest zwykle skomplikowana. Najczęściej upieczone ciasto oprósza się cukrem pudrem. Można jednak ozdobić go roztopioną czekoladą białą, mleczną lub deserową albo posmarować lukrem. Oczywiście według uznania wierzch ciasta można również posypać bakaliami, np. kandyzowaną skórką pomarańczową albo spłatkowanymi migdałami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...